Knapperige bananentaart

Gepubliceerd op 6 september 2019 om 17:29

Daar sta je dan in je keuken: je hebt beloofd om een taart te maken en je hebt geen cashewnoten in huis... Al wie graag van RAW taartjes geniet weet dat dit werkelijk een 😱 momentje is... Dan maar op zoek naar een alternatief om dat zoete tandje toch nog tevreden te stellen. Even kijken naar de voorraad: we hebben een ruime voorraad dadels en bananen - daar kunnen we absoluut mee aan de slag!
En tadaaaaa! Het resultaat mag er zijn: een krokante bodem met een zacht hartje ❤️ Het werd geproefd en goedgekeurd door alle mondjes, groot en klein!


Ingrediënten

1 taart 26cm doorsnede

 

Voor de bodem
(voor een springvorm 26cm doorsnede)

  • 1 el gebroken lijnzaad
  • 2el lauw water
  • 20g amandelmeel
  • 50ml kokosolie
  • 150g havermeel
  • 45g kokosbloesemsuiker
  • 1el pindakaas
  • snuifje kaneel

 

Voor de karamel:

  • 180g medjoul dadels
  • 100ml lauw water
  • 1,5el pindakaas

 

Voor de afwerking

  • Blik kokosmelk (400ml)
  • 2 rijpe bananen
  • Optioneel:
    • 1el carobepoeder (of cacaopoeder)
    • Enkele pecannoten
    • Amandelshilfers
    • Eetbare bloemetjes naar keuze

 

 

 

    Voorbereiding

    1. Plaats het blik kokosmelk in de koelkast gedurende minstens 12u.

    2. Meng het lijnzaad (1el) met het lauw water (2el) en laat even indikken.  Indien de mengeling te hard is voeg je nog een klein beetje water toe tot je een papje bekomt.

    3. Smelt ondertussen de kokosolie (50ml).

    4. Verwarm de oven voor op 180°C.

     

     

    Bereiding bodem

    1. Meng het amandelmeel (20g), het havermeel (150g), de kokosbloesemsuiker (45g) en het snuifje kaneel in een grote mengkom of in de keukenrobot.

    2. Voeg het lijnzaadpapje, de gesmolten kokosolie en de pindakaas (1el) toe en kneed goed door mekaar.  Je moet een ietwat plakkerige substantie bekomen.

    3. Bedek de springvorm desgewenst met bakpapier.

    4. Vul de vorm vervolgens met het deeg: zorg ervoor dat de bodem niet te dik is en druk het deeg goed omhoog tegen de randen.  Een boordje van een tweetal cm is ideaal, zo creëer je een soort kommetje waar de vulling perfect in past.

    5. Bak de bodem een 20-tal minuten in de oven tot hij krokant wordt.  Let hierbij op dat het zeker niet verbrandt.

    6. Laat de bodem afkoelen.

     

     

     

    Bereiding karamel

    1. Ontpit de dadels (180g) en snijd in grove stukken.

    2. Doe de dadels, het water (100ml) en de pindakaas (1,5el) in een hoge pot en mix tot een glad mengsel.  Het mengsel is ideaal wanneer het glad en smeerbaar is.  Indien het nog te plakkerig en vast is voeg je een klein beetje water toe.

     

     

     

    Afwerking

    1. Smeer de karamel uit over de afgekoelde bodem (hij moet echt koud zijn, zodat hij krokant blijft tijdens het vullen)

    2. Pel de bananen (2) en snijd ze in dunne schijfjes (max. 0,5cm dik).  Verdeel de schijfjes over de karamel, zodat heel de bodem bedekt is.

    3. Open het blik kokosmelk (zonder schudden!) en giet er het waterige gedeelte af (dit kan je nog in andere bereidingen gebruiken).  Je houdt nu een romig gedeelte over.  Roer het goed door mekaar (of klop even op met de mixer) en smeer het uit over de banaan.  Werk zo glad mogelijk af, zo kort mogelijk tot de randen.

    4. Werk nu af naar keuze, bv. door er het carobepoeder (of het cacaopoeder) over te zeven zodat het mooi verdeeld is over de taart.  De randen kan je mooi decoreren met amandelschilfertjes, noten, eetbare bloemetjes,...  Al wat jij leuk vindt is prima!

     

     

     

     

     

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.