Allergisch of intolerant?

Een voedselallergie komt slechts voor bij 2 à 3% van de volwassen bevolking en bij 8% van de kinderen.*  

 

Bij een voedselallergie verloopt de reactie via het afweersysteem en worden de klachten veroorzaakt door een reactie op specifieke voedingsmiddelen.  Het lichaam maakt hierbij antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in voedingsmiddelen, waardoor allergische reacties ontstaan, meestal binnen de paar uur.  De stof die de reactie veroorzaakt wordt een allergeen genoemd.

 

Er zijn 14 wettelijke allergenen* die op alle verpakkingen vermeld dienen te worden: 

  1. Gluten
  2. Schaaldieren
  3. Ei
  4. Vis
  5. Pinda
  6. Soja
  7. Melk
  8. Noten
  9. Selderij
  10. Mosterd
  11. Sesamzaad
  12. Sulfiet
  13. Lupine
  14. Weekdieren

 

Een intolerantie wordt ook wel eens een overgevoeligheid genoemd. Deze komt voor bij ongeveer 25% van de bevolking.*

 

Het is dus geen reactie van het lichaam op een allergeen, zoals boven vermeld, maar bijvoorbeeld een tekort aan enzymen.  De reactie treedt ook minder snel op dan bij een voedselallergie (tot 72u incubatietijd), waardoor de oorzaak erg moeilijk te achterhalen is.

 

De stoffen die de reacties uitlokken zijn "triggers".  Het is niet wettelijk verplicht deze op de verpakking te vermelden.

 

Bij een intolerantie is het lichaam niet goed in staat om een bepaald voedingsmiddel te verteren.  Omdat de reactie vaak minder uitgesproken is als bij een allergie, en de symptomen vaak erg uiteenlopend zijn, kan het soms erg lang duren voor we ontdekken aan welk voedingsmiddel we intolerant zijn. 

 

Indien u het vermoeden van een intolerantie heeft, begin dan alvast met het bijhouden van een eetdagboek, waarin u alles noteert wat u eet.  Mogelijk ontdekt u zelf alvast een patroon. 

 

Let wel, de moderne wetenschap is er vaak eerder gericht op de behandeling van uw symptomen (vermoeidheid, constipatie, hoofdpijn,...).  Overweeg dus het bezoek aan een natuurarts of een orthomoleculaire arts.