Fruitige madeleines

Gepubliceerd op 9 augustus 2019 om 17:14

Wie mij kende als kind weet dat ik een broertje dood had aan koken: wanneer ik de kans zag verschool ik mij achter mijn boeken om niet te moeten helpen bij het maken van de boerenkost die er ‘s avonds op tafel moest komen.

Maar helemaal anders was het tijdens de vakantie of op woensdagnamiddag wanneer ik samen met mijn moeder wafels mocht bakken, of nog beter, een cake met geconfijt fruit... Heerlijk! En zo zalig die geur!  Voor iedereen die zich net als ik nog eens graag kinds wil voelen en kan genieten van een klein “zoetje” zijn er deze madeleines: eenvoudig en oooooo zo lekker!

Moet je zeker eens proberen!


Ingrediënten

Ongeveer 34 madeleines

  • 125 plantaardige vloeibare boter
  • 120g rietsuiker
  • 1/4tl (drupje) amandelaroma
  • 1el gedroogde sinaasappelschillen
  • 4 eieren
  • snufje zout
  • 1 limoen (voor de zeste)
  • 80g kastanjemeel
  • 120g amandelmeel

 

Optioneel:

  • 1/2tl oranjebloesemwater
  • 1/2tl rozenwater
  • Enkele druppeltjes angostura

 

Opgelet: voor dit recept heb je een bakplaat voor madeleines nodig.

 

 

    Stap 1

    1. Meng de boter (125g) met de rietsuiker (120g).

    2. Scheid de 4 eieren en voeg ze één voor één de eierdooiers toe aan het boter-suiker mengsel.  De eiwitten houd je apart in een grote pot.  Indien je een keukenrobot gebruikt kan je die gerust laten draaien terwijl je stap 2 uitvoert.

     

     

    Stap 2

    1. Rasp de schil van de limoen tot je de zeste bekomt.

    2. Voeg de zeste toe aan de 4 eiwitten en klop het geheel stijf.

     

     

     

    Stap 3

    1. Voeg het kastanjemeel (80g) en het amandelmeel (120g) toe aan het mengsel uit stap 1 terwijl je goed blijft mengen.  

    2. Voeg vervolgens ook het eiwit uit stap 2 toe alsook de sinaasappelschillen (1el) en het drupje amandelaroma.  Optioneel voeg je ook hier het oranjebloesemwater (1/2tl), het rozenwater (1/2tl) en de paar druppeltjes angostura toe.  Meng goed tot een smeuïge massa.

     

     

     

    Stap 4

    1. Laat het geheel even rusten terwijl je de oven voorverwarmt op 160°C.

    2. Doe het beslag in de vormpjes en bak in de voorverwardme oven (160°C) gedurende 10minuten.

    3. Na 10min verlaag je de temperatuur naar 80°C en laat je de madeleines nog eens 10min bakken.

    4. Haal uit de vormpjes (met behulp van een spatel lukt dit erg makkelijk: ga met de "scherpe" kant van de spatel langs de rand van de madeleines en licht een hoekje omhoog.  Vervolgens kan je de spatel er makkelijk onder schuiven en de madeleines omhoog lichten) en laat op een rooster afkoelen.

     

     

     

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.