Gezonde frikandellen

Gepubliceerd op 28 april 2020 om 16:43

Gezien er thuis geen varkensvlees, rundsvlees of producten met tarwe of koemelk/lactose op tafel komen is het eten van zowat alle frituursnacks uitgesloten.  Het vinden van een lekker alternatief is erg moeilijk en vaak erg duur.

Blij als een kind ben ik dus met dit receptje: met één keer twee uurtjes werk maak je een 12-tal frikandellen voor je diepvriezer, zodat je in de komende weken snel een heerlijke gezonde ongezonde hap op tafel zet.  Want het moet gezegd zijnde, door zelf de frikandellen te maken weet je wel heel erg zeker dat er geen gekke dingen in zitten...


Ingrediënten

Ongeveer 12 frikandellen

Opgelet: voor de bereiding van dit gerecht heb je een stevige blender nodig!

 

  • 1kg kippendijen (zonder been), half bevroren
  • 2g foelie
  • 2g uienpoeder
  • 1g nootmuskaat
  • 1g gemberpoeder
  • 2g korianderpoeder
  • 12g zeezout
  • 2g zwarte peper
  • 50g ongezoete cornflakes
  • 2el groentenbouillonpoeder
  • 2el melasse

Extra benodigdheden

  • Blender
  • Keukenfolie
  • Krokettentoestel, deegspuit met brede tuit of plastic diepvrieszakje

 

 

Voorbereiding

  1. Mix de ongezoete cornflakes (50g) tot je een fijn poeder krijgt, vergelijkbaar met paneermeel.

 

 

Bereiding

  1. Snijd de kippendijen (1kg) in blokjes voldoende groot/klein voor jouw blender om ze te kunnen mixen. 

  2. Doe de kippenblokjes in een blender en mix ze fijn.  Indien jouw blender verhit kan je ijsschilfers toevoegen om ervoor te zorgen dat de kip koud blijft (noodzakelijk voor dit gerecht).

  3. Haal de fijngemixte kip uit de mixer en doe in een kom.  Voeg alle andere ingrediënten met uitzondering van de groentenbouillon en melasse toe.  Kneed met de hand tot alle kruiden verdeeld en opgenomen zijn.

  4. Indien je een toestel hebt om kroketten te maken kan je de bereiding in dit toestel doen en persen tot "worsten".  Indien je geen krokettentoestel hebt kan je er ook voor kiezen dit te doen met een deegspuit of een plastic diepvrieszak waar je de tip van afknipt.  Maak de worstjes gemiddeld 20cm lang.

  5. Scheur/knip de plastic folie af op een breedte die langs elke kant minstens 5cm langer is dan de lengte van je "worstjes" (dus ongeveer 30cm).

  6. Leg een worstje op de bovenste rand van de plastic folie en rol zo strak mogelijk op zonder het worstje plat te duwen. 

  7. Eenmaal opgerold zet je de "worstjes" onder spanning door de uitstekende folie langs beide kanten in tegengestelde richting op de draaien (zie foto boven).  De worstjes moeten helemaal samengedrukt en strak zijn.  Indien je luchtbubbeltjes hebt kan je de plastic folie doorprikken met een tandenstoker.

  8. Leg de rolletjes in de koelkast.
  9. Breng een grote ketel water aan de kook.  Voeg het bouillonpoeder (2el) en de melasse (2el) toe.  Je water moet zwart kleuren, dat geeft de donkerdere kleur aan de worstjes.

  10. Eenmaal het water kookt knip je de plastic uiteinden van je rolletjes af.  Zo kan je de worstjes vlot in het water laten rollen zonder het risico ze te breken.

  11. Laat een 5-tal minuten koken tot je ziet dat de worstjes doorkookt zijn.

  12. Haal de worstjes uit het kokende water met een tang en laat opdrogen op een bord bedekt met keukenrol.  Eenmaal droog kan je ze in enkele minuten afbakken in je frietketel (heerlijk in kokosolie) of 15 à 20 minuten in je airfryer.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.