Gateau/Biscuit

Gepubliceerd op 27 december 2020 om 17:43

In mijn jeugdherinneringen staan feestdagen en verjaardagen gelijk aan ochtenden waarop het hele huis rook naar versgebakken biscuit en een ganse keuken vol met potjes en decoratie voor het omtoveren van de biscuit tot de mooiste gateaus.  

In al mijn pogingen om gerechten om te toveren tot glutenvrije/lactosevrije versies was het nooit in me opgekomen om dit aan het lijstje toe te voegen.... tot nu!


Ingrediënten

Voor een springvorm van 26cm 

Voor de biscuit:

 • 5 eieren
 • 2el vanille extract
 • 125g kokosbloesemsuiker
 • Scheutje sinaasappelaroma
 • 55g rijstmeel
 • 100g arrowroot

 

Voor de afwerking:

 • 2 blikjes kokosroom (ik gebruik Aroy-D)
 • 2 pakjes Klop-fix
 • Scheutje kirsch (optie)
 • Abrikozenconfituur (of andere, naar smaak)
 • Hagelslag
 • Versiering naar keuze

 

 

  Stap 1

  1. Plaats de beide blikjes kokosroom in de koelkast de avond voor je de biscuit wil decoreren.   

   

  Stap 2

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. Klop de eieren (5) gedurende een tiental minuten.  Het is belangrijk dat ze hoog en luchtig opgeklopt worden.  Indien je een keukenrobot gebruikt voor het opkloppen, dan doe je dit op de hoogste stand.

  3. Voeg op het einde de kokosbloesemsuiker (125g), het scheutje sinaasappelaroma en vanille-extract toe.

  4. Indien je een keukenrobot gebruikt dan draai je deze nu naar de laagste stand.  Indien je het mengsel met de hand opgeklopt hebt dan vervang je de klopper door een spatel.  Voeg de arrowroot (100g) en het rijstmeel (55g) toe en roer rustig door.  Stop zodra het meel goed onder de eieren gemengd is.  

  5. Giet het mengsel over in een springvorm.  Je kan deze op voorhand besmeren met boter of bakpapier gebruiken, zodat hij na het bakken makkelijk los komt.

  6. Plaats in de voorverwarmde oven (180°C) gedurende 45 minuten.  Je biscuit is gelukt wanneer hij mooi rijst en luchtig gebakken is. 
  7. Haal hem uit de oven en laat rustig afkoelen op een rooster.

   

  Stap 3

  1. Open de twee blikken kokosmelk voorzichtig, zonder schudden.  Schep de romige kokosmelk uit de blikken in een hoge pot.  Het kokoswater dat overblijft kan je gebruiken voor een andere bereiding.

  2. Voeg de beide zakjes Klop Fix toe en klop tot een dikke slagroom.  Indien hij te vast zou worden dan kan je eventueel nog een klein beetje van het kokoswater toevoegen.

   

  Stap 4

  1. Eenmaal je biscuit afgekoeld is wordt het tijd om hem te gaan versieren.  We beginnen met het horizontaal doormidden snijden van de biscuit.  Indien je houdt van veel "beleg", dan kan je er eventueel voor kiezen om 3 laagjes te maken ipv 2.  Wij gaan verder met instructies voor 2 laagjes.

  2. Haal beide helften van mekaar en leg de binnenkant open naar boven.  Besprenkel beide laagjes desgewenst met de kirsch.
  3. Besmeer vervolgens één van beide helften (nog steeds de binnenkant) met de confituur naar keuze.

  4. Besmeer de andere helft (eveneens de binnenkant) met de kokosslagroom.

  5. Plaats beide helften met de besmeerde kant op mekaar.  Je hebt nu opnieuw één geheel.

  6. We gaan de gateau nu aan de zijkanten insmeren met de kokosslagroom.  De laag dient de onregelmatigheden bedekken zodat de zijkant egaal wordt.  

  7. Eenmaal de kokosslagroom aangebracht is op de zijkant dan kunnen we deze gaan bekleden met de hagelslag.  Strooi hiervoor een ruime hoeveelheid hagelslag in een plat bord.  Neem vervolgens de gateau tussen beide handen aan de (niet-besmeerde) boven- en onderkant.  Op deze manier kan je hem makkelijk laten zakken in de hagelslag.  Doe dit zachtjes zonder te veel druk uit te oefenen tot de hagelslag mooi rondom is aangebracht.

  8. Zet de gateau op een grote schaal of taartenplateau.  We gaan nu de bovenkant insmeren met kokosslagroom.  Zorg opnieuw voor een mooi egale laag.

  9. Eenmaal aangebracht is de gateau klaar voor de eindafwerking, die je volledig naar keuze kan doen met kleine kokosslagroombloemetjes (met behulp van een slagroomspuit), hagelslag, suikerdecoratie,...  Creativiteit kent geen grenzen!

   

  Bewaar de taart in de koelkast.

   

  Smakelijk!

   

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.