Pannenkoeken!

Gepubliceerd op 3 februari 2019 om 17:30

Wat is er, op zondagochtend, zaliger dan wakker worden met de geur van versgebakken pannenkoeken?! Ok, lang uitslapen scoort ook hoog, maar pannenkoeken... Ik ben zelf geen voorstander van de kant-en-klare bloemsoorten, omdat er vaak veel overbodige dingen in het zakje zitten die je gezondheid niet bepaald ten goede komen (inderdaad... suiker, bewaarmiddelen,...). Bovendien is pannenkoeken maken met echt meel écht niet moeilijk, origineel en overheerlijk, zelfs voor kinderen!

Het kastanjemeel en het tijgernotenmeel, beiden van nature glutenvrij, geven een zoete toets aan je pannenkoeken zodat extra zoeten met suiker niet nodig is. Ze geven tegelijk ook een textuur die vergelijkbaar is met tarwemeel, met als enige nadeel dat het door het ontbreken van gluten niet kan rijzen. Daarom voegen we arrowroot, oftewel pijlwortel, toe. Dit zetmeel bevat veel koolhydraten en is makkelijk verteerbaar.

Deze pannenkoeken zijn overheerlijk met wat home made confituur, of voor de zoetebekken, met wat agevesiroop.


Ingrediënten

3 à 4 personen

 • 150 gram kastanjemeel
 • 50g tijgernotenmeel
 • 100 gram arrowroot
 • 3 eieren
 • 300 ml amandelmelk
 • 350 ml water
 • Snuifje zout
 • Kokosolie

 

 

Bereiding

 1. Meng het kastanjemeel (150g), tijgernotenmeel (50g) en de arrowroot (100g) goed door mekaar.  Probeer hierbij de eventuele klonters meel goed kapot te duwen met je lepel.  Maak een kuiltje in de bloem zodat je straks het vocht in het midden kan toevoegen.

 2. Klop in een aparte kom de 3 eieren.

 3. Voeg de amandelmelk (300ml) en het water (350ml) toe en klop goed door mekaar.  Voeg op het laatste het snuifje zout toe.

 4.  Giet het mengsel in het kuiltje en meng met een garde van binnen naar buiten de bloem onder het vocht.  Het resultaat moet een lopend mengsel zijn met zo weinig mogelijk klontertjes.

 5. Verhit de pan met een klein beetje kokosolie.  Probeer een gulden midden weg te zoeken voor de vuursterkte: niet te hoog want dan verbranden je pannenkoeken onmiddellijk, niet te laag want dan bakken ze niet.  Laat de pan goed warm worden vooraleer je je eerste lepel deeg erin giet.

 6. Giet wat deeg in het midden (ik gebruik als maat een kleine soeplepel waarmee je soep opschept, maar alles hangt af van de grootte van je pan en hoe dik je de pannenkoeken wil) en laat het open vloeien (door de pan te kantelen) tot de hele bodem bedekt is.

 7. Laat even bakken tot de bovenkant van de pannenkoek droog wordt.  Gebruik een spatel om de pannenkoek los te maken aan de zijkanten.  Steek te spatel eronder en draai de pannenkoek om.

 8. Laat nog even bakken en leg de pannenkoek op een bord.  

 9. Geniet van je eerste glutenvrije en lactosevrije pannenkoek die écht naar pannenkoeken smaakt!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.