Ovenschotel met gevogelteworst, gestoomde rode kool en krieltjes

Gepubliceerd op 13 februari 2019 om 10:00

Ik ben een lastige klant wanneer het gaat over vlees, maar durf zeggen dat ik alle groenten lust. Maar laten we eerlijk zijn: ook ik heb mijn voorkeuren. En rode kool staat niet bepaald hoog in de lijst... Probleem, want mijn man vindt rode kool overheerlijk. Dus probeert de kok des huizes af en toe eens een toegeving te doen (lastig als je verwend bent en bijna altijd zelf mag kiezen wat er op tafel komt). Hierbij zoek ik bij voorkeur steeds een manier waarop rode kool iets minder naar rode kool smaakt.

Zo ontstond ook dit receptje: gestoomde rode kool met veel smaakmakers (laurier, kruidnagel, kaneel, steranijs, roze wijn), een gerookte toets (de gevogelteworsten, een alternatief voor de standaard knakworst die je bij zuurkool zou eten) en een romige afwerking (kokosroom). Gewone kaas komt thuis niet in huis, maar deze Pecorino, die van nature lactosevrij is en gemaakt wordt van schapenmelk is voor ons een goed alternatief voor de afwerking, al kan vegan kaas uiteraard ook perfect.

Misschien niet de meest pure keuken, maar het opzet is geslaagd: zelfs ik vond het een smaakvol alternatief voor de doordeweekse rode kool met appeltjes. En wie weet staat het volgende week alweer op het menu?!


Ingrediënten

4 personen

 • 1/2 rode kool
 • 1 sjalot
 • 100ml roze wijn
 • 1 kaneelstokje
 • 1 steranijs
 • 2 blaadjes laurier
 • 4 kruidnagels
 • 400g krieltjes
 • 1/4 tl rozemarijn
 • Bokaal gerookte gevogelteworst (of variëer met een gerookt alternatief)
 • 70g geraspte pecorino of vegan kaas
 • 100ml kokosroom
 • Peper, zout en muskaatnoot naar smaak

 

 

 

Voorbereiding

 1. Was en rasp de rode kool.

 2. Kuis de sjalot.

 3. Was de krieltjes (400g).

 

 

Bereiding

 1. Doe de geraspte rode kool in de bak (zonder gaatjes) van de stoomoven.  

 2. Snipper de sjalot over de rode kool.

 3. Leg de kruiden in de ovenschotel (1 kaneelstokje, 1 steranijs, 2 blaadjes laurier, 4 kruidnagels) op een manier waarop je ze later makkelijk terug vindt en eruit kan halen.

 4. Overgiet met de wijn (100ml).

 5. Plaats de plateau met de geraspte kool in de stoomoven.  Desgewenst kan je een plateau met de krieltjes (gewoon gewassen, in plakjes snijden doen we later) toevoegen. Stoom op 100°.  De duur hangt uiteraard af van je oven: bij mij was dit 35min.

 6. Verwijder de kruiden uit de geraspte kool.  Verdeel (ongeveer de helft) gelijkmatig over een ovenschotel (ik gebruikte hiervoor een langwerpige schotel). 

 7. Snijd de gevogelteworst in plakjes/blokjes en verdeel over de kool. 

 8. Snijd de krieltjes in plakjes (je hoeft de schil niet echt te verwijderen maar mag dit desgewenst uiteraard) en verdeel ze mooi gelijk over de kool. 

 9. Kruid af naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.

 10. Bestooi met de kaas (70g) en werk af met de rozemarijn (1/4tl).

 11. Overgiet met de kokosroom (100ml) en overdek met aluminiumfolie (indien je de schotel op voorhand maakt, voeg de room dan pas toe net voor je de schotel in de oven plaatst.  De smaken komen de dag erna nog meer tot hun recht).

 12. Plaats in een (voorverwarmde) heteluchtoven op 200° gedurende 25min.

 13. Haal de folie van de schotel en zet opnieuw 10min in de oven, deze keer op grilstand, zodat je een klein korstje krijgt.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.