Vlierbloesemchampagne

Gepubliceerd op 7 juni 2020 om 14:53

Een onmiskenbare geur langs Vlaamse velden en wegen is ongetwijfeld die van de vlier.  Indien je over een goed reukorgaan beschikt hoef je de struik niet eens fysiek te herkennen, je loopt er zo op af.  De vlier wordt vaak gebruikt voor vlierbloesemsiroop, maar met dit receptje maak je ook een heerlijk bruisende vlierbloesemchampagne.


Ingrediënten

Voor 4 liter vliervloesemchampagne 

 • 4 liter water
 • een zak vol verse vlierbloesem
 • 2 el kombucha-azijn of appelazijn
 • 500g rietsuiker
 • 1 citroen

 

Benodigdheden:

  Stap 1

  1. Ga vroeg in de ochtend op stap en pluk de mooiste vlierbloesems.  Let, op , de beestjes lusten deze ook graag, dus wees kieskeurig.

   

   

  Stap 2

  1. Giet 4 liter water (kamertemperatuur) in de grote pot.

  2. Voeg de suiker (500g) en de azijn (2el) toe en roer goed.

  3. Pers de citroen en voeg het sap toe aan de pot water.

  4. Verwijder de steeltjes van de vlierbloesemschermen en voeg ze bij het water.  Ik gebruikte vlierbloesem tot ongeveer 3/4 van mijn pot water ermee gevuld was.

  5. Sluit de pot af (ik gebruikte een hele grote weckpot en sloot hem af met het deksel).  Laat 24u rusten.

   

   

  Stap 3

  1. Giet het mengsel door een kaasdoek in een grote pot.  Je kan dit uiteraard in verschillende stappen doen.  Voor de lekkerste smaak wring je de kaasdoek ook goed uit over de pot.

  2. Giet over via een trechter in de beugelflessen.  Laat bovenaan wat ruimte zodat er ruimte is voor de bruis wanneer je ontlucht.

  3. Zet weg en ontlucht na een week.  Let op, er komt enorme druk op te staan dus het is een kunst de beugelsluiting snel genoeg weer op de fles te plaatsen zodat de fles niet overbruist.

  4. Na ongeveer 2 weken is je vlierbloesemchampagne klaar en kan je hem in de koelkast plaatsen.  Heerlijk met een schijfje citroen.  Gezondheid!

   


  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.